Pastrami Pop Up 3: Když se skvělé jídlo potká s kulturou

Holešovická tržnice se již příští týden ve čtvrtek promění v centrum newyorského street foodu s desítkou prodejců, kteří se v rámci tradiční akce Pastrami Pop Up postarají o skvělou atmosféru, kde hlavní roli sehrají v mnoha podobách vyhlášené pastrami sendviče. A protože správný street food zážitek nekončí u jídla, mohou se návštěvníci těšit také na doprovodný kulturní program. Akce Pastrami Pop up startuje 24. dubna od 11.00 hodin a je přístupná zdarma až do 22.00 hodin.

„Pastrami Pop Up je pro nás víc než jen food festival. Je to místo, kde se setkává komunita, která sdílí vášeň pro skvělé jídlo, kreativitu a která dokáže ocenit práci, která za tím vším je. Máme tu skvělé prodejce, kteří se nám každý rok hlásí a přibývají další, což mě velmi těší. A krásné na tom je, jak to celé funguje ve vzájemné synergii. Věřím, že to je ten důvod, proč se k nám lidé vrací a užívají si zdejší uvolněnou atmosféru,“ říká Aleš Víšek z programového oddělení Holešovické tržnice a autor konceptu Pop Upp.

Kdo si pro vás letos chystá neodolatelné pochoutky?

Masna Kozí – nováček z Kozí ulice

„Ačkoliv se Pastrami Pop Up účastníme poprvé, informace o tomto svátku pastrami se k nám dostávaly už z předchozích ročníků a nemůžeme se dočkat, až budeme součástí této jedinečné události. Na Pop Up jsme připravili tradiční i speciální verzi našeho pastrami sendviče.“ 

„Těšíme se nejenom na příležitost představit naše pastrami širšímu publiku, ale také na možnost setkat se s dalšími nadšenci a profesionály v oboru a společně oslavit krásu gastronomie. V Masně Kozí totiž víme, že dobré jídlo spojuje lidi a vytváří ty nejlepší vzpomínky.“ 

Bezmasna – první rostlinné řeznictví v České republice

„Od začátku vymýšlení konceptu Bezmasny jsme počítali s tím, že bychom rádi svoje působení rozšířili za hranice naší maličké letenské prodejny. Naše produkty distribuujeme do restaurací a obchůdků, děláme cateringy na různé události a teď se nám plní i přání s naším jídlem objíždět různé  pop upy a festivaly! Už 24. 4. se uvidíme v Holešovické tržnici na Pastrami PopUpu! Budeme mít připravenou naši rostlinnou verzi pastrami samostatně i ve dvou verzích sendviče pro všechny, kteří jsou zvědaví a rádi ochutnají něco nového. Tak dorazte, budeme se moc těšit!“ 

BISTRO MANQUIAN AUTHENTIC CHILEAN FOOD – Zažijte Chile v Praze!

„V Chile jsou sendviče důležitou součástí gastronomie, kulturním a sociálním fenoménem a mají dlouhou tradici. Chilané jsou nároční, často a rádi si sendviče vychutnávají doma, v restauraci i na fotbalových stadionech. Dobrý chilský sendvič musí mít vynikající vůni, chuť, texturu a musí být VELKORYSÝ. Na festival Pastrami vám připravíme 3 neodolatelné speciality:

BARROS LUCO jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších chilských sendvičů. Jeho šarm spočívá

v jednoduchosti, kvalitě ingrediencí a v umění připravit jej. Vychutnejte si Barros Luco z Bistra Manquian: 200 g našeho prémiového hovězího masa nakrájeného na velmi tenké plátky a opečeného na grilu, rozpuštěný sýr a naše domácí bulka. Opravdové delirium.

LOMITO COMPLETO klasik mezi chilskými sendviči. Připravujeme vám jej z 200 g vyváženě ochucených plátků pozvolna pečeného libového vepřového masíčka, které necháváme odpočinout ve vlastní šťávě. Podáváme v naší úžasné domácí bulce, s našim domácím dušeným jemně ochuceným a míně křupavoučkým hlávkovým zelíčkem, čerstvým rajčátkem a majonézou.

COMPLETO CHILLÁN – je velmi tradiční a oblíbená chilská verze hotdogu. Chilské COMPLETO vyniká tím, že je větší a obsahuje rozmanitější přísady. Existuje spousta variací. Ochutnejte naše jedinečné COMPLETO CHILLÁN z prvotřídních ingrediencí: potěší vás naše skvělá domácí máslová brioška plná vynikající štědré porce kousíčků grilované tradiční chilské vepřové salchicha LONGANIZA, kterou vyrábíme podle naší rodinné receptury, skvělé restované cibulky al dente, úžasného rozpuštěného sýra a zakončená tečkou z křupavých kousíčků čerstvé papriky.“

MK’s BBQ TRUCK– jídlo v pravém americkém stylu

„Letošní ročník Pastrami Pop Up bude naše druhá účast na této akci a už teď se moc těšíme. Specializujeme se na americký streetfood a BBQ. Pastrami nemáme ve stále nabídce, ale moc rádi ho na speciální příležitosti připravujeme. První verzi jsme otestovali v jedné naší provozovně – Počernickém pivovaru a měli jsme velký úspěch. Připravíme pro vás stejně PASTRAMI sandwich, PASTRAMI burger a PASTRAMI tacos. Těšíme se na vás.“ 

Řeznictví Čejka a Bistro Čejka – Chutně a poctivě již přes sto let!

Rodinného řeznictví Čejka se ujímá čtvrtá generace a vsadila na osvědčenou klasiku v moderním pojetí. Kráčí s moderními trendy a své řeznické know-how obohacují o nové receptury a přípravy mas z celého světa. Jedním z nejpopulárnějších produktů od Čejků je jejich verze amerického pastrami sandwiche z jejich oceněného sušeného hovězího masa. Toto maso se hodí jak na teplou, tak studenou přípravu a lze jej ochutnat v nově otevřeném Bistru Čejka v Pražském Karlíně. Bistro bude mít svůj stánek na Holešovickém „Pastrami Pop Upu“, kde budete moci ochutnat dobroty s pastrami od Čejků. 

Big Smokers – maso a napůl kvašená okurka

„Pastrami Pop Up se blíží a my budeme u toho! Letos vám přivezeme zase něco speciálního – legendární hovězí brisket z farmy Creekstone, ze kterého připravíme šťavnaté pastrami. To nepotřebuje nic víc než plátek podmáslového chleba a naši napůl kvašenou okurku. Přijďte ochutnat!“

Meat Vandals – Zpět na Pastrami Pop Up!

„Zveme vás znovu na skvělý zážitek plný Pastrami. Přijďte ochutnat nejen naše sandwiche a užít si skvělou atmosféru téhle parádně zorganizované akce. My tam opět budeme a těšíme se na vás!“

Piantado – neodolatelná chuť Argentiny

"Jsem nadšený, že se s vámi mohu podělit o svůj pohled na pastrami! Používám šťavnaté hovězí vacio, na kterém jsem zdokonalil tradiční marinování a uzení, abych dosáhl té typické chuti. Podávám ho na chlebu s chimichurri. A nezapomeňte ochutnat také choripán – úžasný argentinský sendvič s vepřovou klobásou, který vás ohromí svou chutí! Připojte se k nám na kulinářské dobrodružství Argentinou!"

Take Eat EZ American BBQ & Deli – pro ty, co chtějí tradiční chuť pastrami

„Jsme malá rodinná firma. Už devátým rokem provozujeme food truck a v malém vyrábíme americké BBQ a delikatesy, jak už název napovídá. K výrobě čehokoliv, tak i pastrami, máme konzervativní přístup – vyrábíme je vždy z hovězího hrudí (brisket), nakládáme na 3 týdny do kořeněného solného nálevu a udíme v páře. Koření na nálev i na pečení mícháme podle osvědčených receptur a neobsahují jen pepř a koriandr... Pastrami podáváme výhradně ve dvou tradičních variantách – tradiční Reuben sendvič s kyselým zelím, ementálem a ruským dressingem anebo jako Pastrami on rye v žitném chlebu s domácí deli hořčicí. Obě varianty pak doplní vlastní dill pickles, které překvapivě vyrábíme z cuket, což je oblíbený rébus pro zákazníky. I letos se můžete těšit na klasiku i různé variace, ať je větší zábava a možnost objevovat. 

Každý, kdo vyrábí pastrami si zaslouží uznání, protože to s ním není jednoduché. Je tolik věcí, které se můžou pokazit – nemusí se dobře promarinovat a pak je uprostřed šedivé, může být tuhé nebo se naopak rozpadat a nejde nakrájet anebo může být suché atd. Navíc se musí úzkostlivě dbát na čistotu přípravy, protože stačí malá nečistota v nálevu a celá várka jde do odpadu. Vyrobit pastrami také není levná záležitost a je to neustálý boj mezi velikostí porce a cenou, kterou je ještě zákazník ochoten zaplatit. Přitom aby výsledný produkt vypadal důstojně a byl na něm znát veškerý čas, který si jeho příprava vyžadovala.“ Erik Zlámal, Founder & Chef. 

GULE – sladká jízda s koblížky

„Letos již potřetí GULE vedle borců, kteří připravují to nejlepší pastrami ve městě. Jen co si utřete pusu po lahodném mase, zastavte se u nás na sladkou tečku. GULE jsou čerstvé tvarohové mini koblížky s různými variantami polev a posypů, speciálně na Pastrami Pop Up jsme si pro vás připravili příchuť P & J (čti pídžej), nebolí Peanut & Jelly, kde v našem provedení se jedná o koblížky polité rybízovou marmeládou a zasypané praženými, drcenými arašídy. Tak se zastavte ochutnat.“ 

„Jsme sociální podnik, který vytváří pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním znevýhodněním.“

Pivovar Falkon – specialisté na zlatavý mok

„Z Pastrami Pop Up se stává příjemná jarní tradice, na kterou se každoročně těšíme. Letos jsme si pro milovníky ležáků připravili báječně pitelný německý Pils, jemný rýžový ležák Akira a hořký pale lager Severka. Nebudou chybět ani piva kvašená svrchně, ať už svěží pale ale Vzlet nebo moderní IPA Tyjátr s chmely z lokálního zemědělství.“ 

Luvini – víno, prosecco a gin & tonik

Luvini na kolech přijíždí se stánkem kde budete moci již tradičně ochutnat prémiová italská vína a prosecca. Mimo jiné v koňském přívěsu předělaném na bar si můžete dát vyladěný gin tonic a zažít tak předpremiéru nově vznikajícího baru v Praze s názvem Gin Twist Bar zaměřeného právě na nespočet kombinací tohoto světově oblíbeného drinku. „K události Pastrami Pop Up jsme vymysleli neotřelé gin & tonik kombinace tak, abyste mohli ochutnat více variant a různých chutí. Zároveň jsme doplnili pár dalších drinků jako Palomu či odlehčenou verzi negroni, takže věříme, že si každý u nás najde to své!“

Přehled všech podniků, které na akci najdete:

  • Big Smokers
  • Meat Vandals
  • Take Eat EZ
  • MK’s BBQ Truck
  • Bistro Čejka a rodinné Řeznictví Čejka
  • Masna Kozí
  • Piantado
  • BISTRO MANQUIAN AUTHENTIC CHILEAN FOOD
  • Gule Food Truck
  • Bezmasna
  • Pivo Falkon a Luvini

Program po celý den

Kromě jídla si návštěvníci užijí také hudební program, výtvarné umění a kulturní vystoupení. Na akci vystoupí DJ Teejay Ivo a DJ Gadjo, kteří se postarají o hudební podkres. Výtvarník Jakub Bachorík, jehož vtipné kresby sendviče s nadhledem doprovázejí Pastrami Pop Up již od samého počátku, bude přímo mezi návštěvníky malovat originální ilustrace. Večer bude patřit improvizačnímu divadelnímu představení Just! Impro v Hala 17. Vstupné na tuto kulturní část je 190 Kč. Dále se v tento den otevírá výstava ve Vodárenské věži, která mapuje historii bývalých městských jatek. Výstava bude doplněná interaktivními prvky, včetně úkolové stezky pro děti a možností vyhlídky na areál.

Pro více informací sledujte naše stránky Holešovická tržnice a sociální sítě, kde vám přineseme všechny podrobnosti a novinky.