Vánoční kolekci kouzelných světýlek vytvořila Renáta Fučíková

Útulné světlo drobných žároviček v pestrých barvách a tvarech zdobí zasněžená okna a světélkující řetězy dodávají poetické kouzlo majestátní jedli uprostřed obývacího pokoje. Tato nenahraditelná vánoční klasika inspirovala již sedmou vánoční kolekci Renáty Fučíkové pro značku Rosenthal Hutschenreuther. Edice „Christmas Sparkling“ nostalgicky připomíná časy, kdy české domácnosti poprvé rozzářila elektrická světýlka, a i letos nás přenáší zpět do kouzelných vánočních chvil plných radosti a pohody.

Spolupráce německé porcelánky Rosenthal Hutschenreuther a přední české ilustrátorky Renáty Fučíkové každoročně těší všechny milovníky té pravé vánoční atmosféry. Letošní kolekce opět přináší nezapomenutelnou vánoční náladu prozářenou světly a svíčkami, bez kterých si nejkrásnější svátky v roce jen těžko dovedeme představit. Autorka se ve svých vzpomínkách vrátila do 70. let, kdy se české domácnosti poprvé rozzářily pestrobarevnými elektrickými řetězy.

„I má sedmá vánoční kolekce má lehký retro nádech, tentokrát však vypráví příběh starý přibližně 50 let. Dnešní babičky a dědečkové si jistě vzpomenou na dobu, kdy domácnosti po celém světě vyměnily klasické svíčky na stromečcích za elektrické řetězy, které místnosti rozzářily nejrůznějšími barvami. Ani okna domů nezůstala bez světélkujících ozdob, které po zbytek svátků svítily na cestu kolemjdoucím,“ popisuje svou nejnovější edici Renáta Fučíková.

Letošní vánoční příběhy, které umělkyně vypráví svými autentickými motivy, se tentokrát točí kolem příprav a zdobení, které někdy vyústí v humorné situace, jimž se rodina směje ještě několik let poté. „Své kolekce tvořím jako příběhy. Letos jsem na porcelánové nádobí přenesla humorné výjevy z dekorování a strojení vánočního stromku. Košatému smrku zdobenému ručně vyráběnými ozdobami z barevných papírů a skleněnými koulemi chybí už jen jediné – dlouhý řetěz elektrických světel, který se přes léto zamotal do nerozluštitelného hlavolamu. Úkolem tatínka je světýlka rozmotat, aby netrpělivě vyhlížející maminka mohla konečně dotvořit vánoční atmosféru. Tento scénář lehkého zoufalství se každoročně odehrává v mnoha domácnostech, ani ta naše nebyla výjimkou. Příběhy, kterými jsem letos nádobí ozdobila, totiž vycházejí z mých autentických vzpomínek z doby, kdy jsem v 70. letech začala chodit do školy,“ prozrazuje autorka.

Osobní zpověď Renáty Fučíkové krásně dokresluje atmosféru jejích vánočních příběhů: „Letos budu na Vánoce zase u nás na chalupě v jižních Čechách. Máme jedličku ozdobenou starými ozdobami ze dvou domácností, některé jsou více než sto let staré. Pro kapra jezdíme do Třeboně, do sádek. Navštěvujeme se se sousedy, chodíme do lesa, obhlížíme jesličky v okolních kostelích a na návsích. Cpeme se cukrovím servírovaným na mých malovaných talířích.“

Talíře, šálky a ozdoby z té nejnovější kolekce hrají typickými barvami adventu – červenými, žlutými a smrkově zelenými odstíny, které doplňují zlaté hvězdičky symbolizující drobné žárovičky na světelném řetězu. Každá kolekce je sice unikátní, ale charakteristická linka autorky Fučíkové je patrná ve všech, což umožňuje jednotlivé edice mezi sebou kombinovat.

Tato německá porcelánová kolekce s českým příběhem se každoročně stává bestsellerem po celém světě, ať už v Číně, Dubaji, nebo Kolumbii. V exkluzivním zastoupení ji prodává česká společnost Potten & Pannen – Staněk, která kromě porcelánového servisu nabízí i vánoční ozdoby, porcelánové zvonečky, dózy na cukroví a další dekorace.