Interiér rodinného domu v moderním skandinávském stylu

Jak vypadá vysněné bydlení pro mladou rodinu? Moderní interiér s velkými okny, přírodními materiály a vzdušným prostorem dokonale odráží aktivní životní styl jeho obyvatel. Tento sen pomohli čtyřčlenné rodině splnit architekti ze studia arkhe.

Nacházíme se v pražských Lysolajích, blízko města i přírody. Autem je to sice jen pár minut od kulturní Letné, veškerý komfort však majitelé nachází právě u sebe doma. A to včetně vybavené herny s domácím kinem. Interiér domu má za úkol vytvářet pohodlné a flexibilní prostředí. Architekti proto při návrhu pracovali s paletou odolných materiálů v tlumených odstínech, doplněných o dřevěné prvky a barevné akcenty v rámci dekorací a typového nábytku.

Centrem domu o třech stech metrech čtverečních je hlavní obytný prostor s kuchyní. Ústřední prvek této zóny představuje kuchyňský ostrůvek s deskou z tvrzeného kamene, který přirozeně uvádí návštěvníka do prostoru. Obytná zóna je navržena jako pohodlné místo pro rodinný život. Posedové lavice podél oken lze využít například k sezení, relaxaci nebo jako neformální pracovní místa s výhledem ven. Modulární pohovky také přispívají k variabilitě prostoru.

„Interiér propojují motivy vertikálních linií, které mu dodávají potřebnou míru detailu. Použity jsou jak ve formě lamelek, tak formou struktury omítky nebo černých kovových prvků policových sestav,“ dodávají architekti Ján Antal a Anna Longauerová z ateliéru arkhe.

Noční část se nachází v patře, základ tvoří ložnice rodičů se šatnou a dva dětské pokoje. Koupelny mají rodiče i děti své vlastní. Materialita se zde propisuje z designu přízemí. Architekti současně kladli důraz na zajištění dostatku úložných prostorů. Hmotově jednoduchý interiér je zjemněn použitím několika druhů textilií v zemitých odstínech s různou strukturou.

Akční rodina si díky výhodné dispozici mohla dovolit realizovat plnohodnotnou společenskou místnost s barem. Zábava se tak může konat nejen u domácího kina, ale i při hraní biliardu nebo deskovek. Architekti věnovali pozornost vhodnému výběru materiálů a akustickým podmínkám.

Arkhe nejenže zajišťuje architektonické a realizační služby, ale také dodává nábytek od renomovaných značek. V rámci vybavení interiéru architekti volili jídelní židle Betty od dánské značky &Tradition s proplétanou lavicí ze stejné kolekce. Dominantou jídelní části je stůl Barry od italského brandu Miniforms.

Projekt: 2023  

Plocha: 309 m²  

Foto: verynicebeautiful 

Architekt: arkhe  

Autorský tým: Ing. arch. Ján Antal, Ing. arch. Anna Longauerová

Spoluautor: Ing. arch. Martin Pavlíček