Zatemňovací závěsy: Kvalitnější spánek i krásnější domov

Spánek je nesmírně důležitou součástí našeho života, a proto bychom se měli snažit, aby byl co nejkvalitnější. Světlo z ulice, hluk, intenzivní sluneční svit i tropické počasí – to všechno mohou být faktory, které spánek nepříjemně narušují. Naštěstí je tu snadné řešení v podobě zatemňovacích závěsů, které jsou zároveň i stylovým doplňkem vašeho interiéru.

Zatemňovací závěsy jsou bezpochyby víc než jen designový doplněk. Nejzásadnější výhoda je schopnost blokovat světlo, které má přímý vliv na kvalitu spánku. Zatemňovací závěsy pomáhají vytvořit ideální prostředí pro spánek tím, že všechny rušivé světelné zdroje eliminují, ať už jde o ranní slunce, noční pouliční osvětlení nebo reflektory projíždějících aut. „Tyto závěsy jsou ideální i pro ty, kteří pracují v noci a potřebují klidný spánek během dne, nebo pro rodiny s malými dětmi, které potřebují odpočívat bez ohledu na denní dobu,“ vysvětluje Jakub Kalvoda, CEO společnosti MK Lůžkoviny.

Jak správně vybrat

Je důležité, co přesně od zatemňovacích závěsů očekáváte. Typ blackout si se světlem poradí opravdu dobře a pokud sáhnete po tmavších odstínech, dokáže zachytit až 100 % světla. Světlejší barvy mají mírnou průsvitnost, lehce tedy světlo propouští, což může být žádoucí pro ty, kteří už chtějí vědět, že je ráno a mít přehled o prostoru. Vhodné jsou také u dětí, které nechtějí být v úplné tmě.

Snížení hluku a zajištění soukromí

Těžké a hustě tkané zatemňovací závěsy také přispívají ke snížení hluku z venkovního prostředí. To je obzvlášť užitečné v městských oblastech nebo v blízkosti rušných silnic, kde mohou zvuky zvenčí rušit klid domácnosti. Kromě toho závěsy zajišťují vysokou úroveň soukromí, což je důležité zejména pro byty a domy nacházející se v těsné blízkosti sousedů nebo ulice.

Energetická účinnost a ochrana interiéru před UV zářením

Blokování světla však není jediným benefitem, který vám kvalitní zatemňovací závěsy mohou přinést. Zvyšují totiž také energetickou účinnost domácnosti – v létě pomáhají udržet uvnitř místnosti větší chlad, což velmi oceníte při tropických teplotách, v zimě zase přispívají k udržení tepla uvnitř a snižují náklady na vytápění. „Díky své schopnosti blokovat UV záření závěsy také chrání nábytek a podlahy před vyblednutím a poškozením,“ dodává Jakub Kalvoda.

Flexibilita, estetika a snadná úprava

Neméně důležitý je také design závěsů, protože se jedná o výrazný prvek místnosti a musí ladit s celkovým interiérem. „Blackout závěsy Elias jsou nejen funkční, ale také esteticky přitažlivé z obou stran,“ říká Jakub Kalvoda. Na rozdíl od jiných závěsů nemají PVC zátěr na zadní straně, takže vypadají stejně atraktivně z přední i zadní strany. Součástí balení závěsů Elias jsou i zažehlovací pásky, díky kterým si snadno upravíte délku závěsů tak, aby vám seděly perfektně. Při výběru nezapomeňte ani na vhodné garnýže a praktické magnetické spony, které závěsy udrží na správném místě a zároveň poslouží jako stylový prvek barevně sladěný s vaší ložnicí či obývacím pokojem.