Několik tipů, jak mít v létě krásné vlasy

Léto je období plné slunce, zábavy a radovánek. Bohužel, sluneční paprsky, moře i chlorovaná voda v bazénu mohou vlasy vysušovat, lámat a následkem poškození ztrácejí lesk a pružnost. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak i v létě udržet vlasy zdravé a krásné. Vyzkoušejte naše tipy, jak v horkých měsících pečovat o svou hřívu, aby zůstala svěží.

  1. Hydratujte, hydratujte, hydratujte

Když vlasům chybí elasticita a na dotek šustí, je to známka suchých vlasů. Právě v létě dochází k vysoušení vlasů často, proto je pravidelná hydratace nezbytná. Vsaďte tedy na vlasovou kosmetiku obsahující hydratační složky, jako je například mandlový olej. Dodáte tím hřívě vlhkost, výživu a chráníte ji před poškozením.

Náš tip: Dárkový balíček Kaaral Purify Hydra

Obsahuje hydratační šampon, kondicionér a bezoplachový kondicionér ve spreji, které dodají vašim vlasům pružnost a lesk.

Cena: 984 Kč (www.viviane.cz)

  1. Vsaďte na proteiny

Víte, že se vlas skládá z 90 % z keratinu, tedy proteinu, a vody? Sluneční paprsky obsahují UV záření, které mimo jiné narušuje i proteinové struktury vlasu. Proto může být v létě narušena vlasová kutikula, což je vrstva chránící vlas před poškozením. Výsledkem jsou mdlé a lámavé kadeře. Protein pomůže poškozený vlas zpevnit a hydratační produkty navrátí vysušeným vlasům pružnost. Přes léto je proto dobré používat proteinovou péči k posílení vlasu.

  1. Používejte kvalitní stylingové nástroje

K poškození vlasů dochází často také při úpravě účesu nešetrným způsobem. Klasická kulma, žehlička, nebo fén totiž vystavují vaši hřívu extrémním teplotám. Vsaďte raději na stylingové nátroje, které inteligentně hlídají teplotu, aby nedošlo k popálení nebo přetížení vlasu.

Náš tip: Narovnejte vlasy šetrně

Pokud chcete docílit krásných rovných vlasů, místo klasické žehličky sáhněte raději po vysoušecí žehličce Dyson Airstrait, která narovnává suché i mokré vlasy za pomoci proudění horkého vzduchu, nikoliv působením rozžhavených desek. Proto je mnohem šetrnější. Mokrou hřívu současně vysouší i vyhlazuje, takže zároveň ušetříte čas strávený úpravou stylingu.

Cena: 12 310 Kč (www.dyson.cz)

Vlny jako z pláže

Vytvořte si ledabylé plážové vlny, aniž byste používala nešetrnou kulmu. Multistyler Dyson Airwrap díky fyzikálnímu jevu zvanému Coanda efekt sám přitáhne vlasy k nástavci a prouděním horkého vzduchu z nich vykouzlí přirozené vlny. Inteligentní regulace tepla měří teplotu proudícího vzduchu více než 40krát za sekundu a reguluje teplo tak, aby teplota byla vždy nižší než 150 °C. Zabraňuje tím poškození v důsledku extrémního tepla.

Cena: od 9 540 Kč (www.dyson.cz)

  1. Chraňte svou korunu krásy

Nejen pleť potřebuje ochranu před slunečními paprsky! Natírání pokožky krémem se SPF ochranou je pro vás v létě jistě samozřejmostí. Stejně automatické by mělo být i ošetření vlasů přípravkem, který chrání před teplem a UV zářením. Ochráníte tím i vlasovou pokožku, kterou nelze natírat běžnými opalovacími krémy. Během žhavých dnů chraňte také hlavu šátkem, kšiltovkou nebo kloboukem. Chráníte tím vlasy a současně snížíte i riziko úžehu.

Náš tip: Solární sprej Kaaral HS – Sunny Ice

Osvěžuje, zvlhčuje a chrání pokožku během slunečního záření a také po něm. Obsahuje sladký mandlový olej s vysokými změkčujícími a hydratačními vlastnostmi, zachovává pružnost pokožky.

Cena: 591 Kč (www.viviane.cz)

  1. Místo barvy vsaďte na šetrnější přeliv

V létě obzvlášť trpí zesvětlované vlasy a barvené vlasy, proto je jim potřeba dodat potřebnou péči. Máte-li barvené vlasy, dopřejte jim speciální péči v podobě produktů, které fixují barvu a zabraňují rychlému vymývání pigmentů. Vlasy mohou snadno „šisovat“ na sluníčku, proto je před slunečním zářením chraňte. V létě také můžete klasickou barvu vyměnit za šetrnější přeliv. A pokud se přeci jen rozhodnete pro barvu, raději se svěřte do rukou odborníka, protože právě špatné domácí zacházení s barvou je jedním z nejčastějších důvodů nenávratného poškození vlasů. 

  1. K mokrým vlasům buďte jemní

K létu patří i koupání, ale poté, co si užijete vodní radovánky, buďte k vlasům obzvlášť šetrní, protože mokré vlasy jsou velmi náchylné k lámání a poškození. Pokud se koupete v moři nebo v chlorovaném bazénu, vždy se osprchujte, abyste vlasy zbavili soli a chloru a nedocházelo k nadměrnému vysoušení. Nikdy „nedrhněte“ vlasy ručníkem, ale pouze z nich přebytečnou vodu jemně vyždímejte. Při následném rozčesávání používejte hřeben se širokými zuby a postupujte od konečků. Ideální je, když máte možnost po umytí vlasy vyfénovat. Zabraňujete tak lupivosti pokožky a různým plísním. Teplo navíc vlas po umývání uzavírá a je tak odolnější proti vnějším vlivům. I u fénování je ovšem důležité nevystavovat vlasy extrémním teplotám.

Náš tip: Extrémně rychlé vysoušení bez extrémních teplot

Fén Dyson Supersonic zajistí díky vysokorychlostnímu proudu řízeného vzduchu velmi rychlé vysoušení. Inteligentní regulace tepoty vysoušeče zabraňuje vzniku extrémních teplot a chrání před přehřátím. Méně poškozené vlasy odráží světlo jedním směrem a vlasy tak působí lesklým dojmem.

Cena: od 9 490 Kč (www.dyson.cz)

  1. Po létě si dopřejte intenzivní vlasovou péči

Každodenní domácí péče je nesmírně důležitá. Ideální ale je po létě navíc zajít ke kadeřníkovi a dopřát hřívě intenzivní péči, při níž se vlasy hloubkově vyčistí od nánosů nerozpustných silikonů a dalších produktů. Po náročném letním období se zregenerují a navrátí se jim jejich krása a lesk. Při té příležitosti si nechte zastřihnout poškozené konečky, abyste udržela hřívu v kondici.