Makarská riviéra skýtá křišťálové moře, relax, zábavu i adrenalin

Stále ještě vybíráte dovolenou a nechcete se vydávat příliš daleko? Objevování střední Dalmácie by vás mohlo uspokojit. Nabízí členité pobřeží s krásnou přírodou, ale hlavně známou Makarskou riviéru, která  patří mezi nejoblíbenější lokality v Chorvatsku. Můžete zde obdivovat krásné pláže, i majestátné pohoří Biokovo, které odděluje Jadran od Dalmatínského záhoří. V přírodním parku Biokovo se můžete projít po  skleněném chodníku Skywalk ve výšce 1228 m n. m., na kterém budete mít pocit, že Vám celý svět leží u nohou. Vyhlášené jsou i ostrovy Brač a Hvar, ale stojí za to navštívit také největší ostrov Dalmácie Vis, poblíž Splitu se nachází Šolta nebo se vydejte na Šćedro, který je prohlášený za chráněné území výjimečné krásy.

„Makarská riviéra je snad nejoblíbenější část chorvatského pobřeží Jaderského moře. Táhne se od města Omiš až k deltě řeky Neretvy v délce zhruba 60 kilometrů. Najdete tam celou řadu letovisek, která poskytují dechberoucí výhledy na moře i na kulisu skalních masivů pohoří Biokovo. Pláže jsou oblázkové a voda velice čistá. Makarská riviéra nabízí nejen pohodlnou dovolenou u moře, ale také spoustu možností poznávat okolní přírodu a tamní památky. Oblíbené jsou výlety do pohoří Biokovo nebo třeba návštěva historického města Dubrovník. Možností je opravdu spousta a stačí se domluvit s delegátem,“ doporučuje produktová manažerka a delegátka CK Travel Family Lenka Laus.

Ty nejlepší tipy získáte od nás

Hotel Aurora se nachází v malém městečku Podgora. Přímo před hotelem se rozkládá písečná pláž a samozřejmě nechybí venkovní i krytý bazén, restaurace a hotelové obchody. Všechny ubytovací jednotky jsou vybaveny klimatizací a satelitní TV a mají vlastní balkon. V blízkosti jsou hřiště na plážový volejbal, tenisové kurty, půjčovny vodních skútrů a samozřejmě plážové bary. Z blízké autobusové zastávky jezdí do Makarské, Splitu a Dubrovníku přímé spoje.

Bed and Breakfast Palac se nachází u pobřeží s oblázkovou pláží v centru městečka Baška Voda. Restaurace s venkovní terasou, skýtá příjemné posezení, kde můžete ochutnat lahodné pokrmy, vybrat si z rozsáhlé nabídky vín nebo si dát bohatou snídani formou bufetu. Křišťálové moře, borové lesy, svěží horský vzduch a slunce nad hlavou, co více si o dovolené můžete přát.

Drvenik je místo na dalmatském pobřeží s křišťálově průzračným mořem a širokým výběrem aktivit. Nachází se zde dechberoucí výhledy, které se nikdy neomrzí. Je to velmi oblíbený moderní rodinný resort s hotely Antonija, Oliva a Triton.

Kam na výlety vám také poradíme

Dubrovník je přímo protkaný architektonickými klenoty jako jsou paláce, kostely, kláštery či pevnosti, zasazené do hradeb, které kdysi město chránily. Je zapsán do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Mezi nejvýznamnější památky patří Františkánský klášter s nejstarší evropskou lékárnou, která je stále v provozu, dále Knížecí palác, který byl sídlem zákonodárné a výkonné moci Dubrovnické Republiky.

Město Makarská je nejznámější letovisko v Dalmácii, které leží v široké zátoce, kterou z jihovýchodu uzavírá mys Osejava a ze severozápadu poloostrov Svatý Petr. Barokní farní kostel zasvěcený sv. Marku, která dává městu charakter. Má příjemné podnebí s vysokým počtem hodin slunečního svitu. Je proslulá svými plážemi, Donja Luka dlouhá, která byla vyznamenána tzv. Modrou vlajkou kvality, ale příjemné je také koupání v malých zátokách. Pláž Nugal vyhledávají pro změnu nudisté. Makarská je též léčebným lázeňským střediskem, kde se léčí choroby dýchacích cest, pohybového ústrojí a degenerativní onemocnění. Hotel Biokovka nabízí kombinaci dovolené a ozdravných programů. Meteor s vnitřním bazénem, fitness i wellness vyhledává náročnější klientela. Makarská má však široký výběr i ubytování v soukromí, nabízí i široké možnosti sportovního vyžití pro děti i dospělé, ať už je to  tenis, turistika, cyklistika, paragliding nebo jeskyňářství. Rafting na křišťálově čisté řece Cetina, hluboké kaňony, kouzelné vodopády  a malebné jeskyně ve vás zanechají nezapomenutelný zážitek. Velké oblibě se těší i další vodní sporty jako je podmořský rybolov, potápění, jachting či windsurfing.

Malakologické muzeum je zřízené ve františkánském klášteře, je v něm umístěna rozsáhlá sbírka mušlí, měkkýšů, ostnokožců a dalších živočichů. Milovníci umění budou potěšení počtem uměleckých galerií. Ten, kdo se obává, že zde není dost prostoru na uvolnění, tak můžeme potvrdit, že tu je velké množství diskoklubů a tanečních teras. Oblíbený je beach bar Twister či rockový klub Rockatansky.

Pokud byste si chtěli naplánovat výlet, tak rozhodně doporučujeme promenádní přímořskou cestu, kterou se můžete vydat do Bašky Vody či Brely nebo do Tučep a Podgory. Turistickou lahůdkou jsou stezky v biokovském krasu. Návštěvu vesnic Makar a Kotišina, kde je botanická zahrada na ploše 16,5 ha, můžete spojit s ochutnávkou vyhlášeného pršutu a vína. Procházka kolem poloostrova sv. Petra patří mezi ty nezapomenutelné, zastávka u stejnojmenného kostela má svoji poezii, stejně jako zastavení u majáku.  Chcete-li se vydat do vnitrozemí, pak si na seznam rozhodně připište poutní místo Medjugorje v Bosně, Modré a Červené jezero. Další zajímavá místa jsou: Imotski, Vrgorac nebo Svatý Jiří. Oblíbené jsou také výlety lodí spojené s koupáním na plážích nebo přímo z lodí. Pokud máte rádi ryby, vydejte se na některý z   fish pikniků, ty vyhlášené jsou na Brači, Hvaru a Korčule.