Výron prstu lze vyléčit za pět dní, týdny v bolesti jsou zbytečné

Špatné došlápnutí, zakopnutí nebo tvrdý střet s jiným předmětem – to jsou nejčastější důvody výronu prstů. Úraz je to drobný, zato velmi bolestivý a omezující v pohybu i na řadu týdnů.

Tzv. ukopnutý palec potká párkrát za život skoro každého. Když Monika ve spěchu nepříjemně vrazila pravou nohou do rohu nábytku, zprvu si myslela, že „to rozchodí“, tak jako mnohokrát. Postižené místo ale brzy oteklo, vznikl hematom a palec se stal výrazně citlivý na dotyk. Jakýkoli pohyb kloubu palce byl limitován velkou bolestí, což Monice bránilo v chůzi a dalších aktivitách. „Výron prstu je vcelku běžné zranění následkem tvrdého nárazu – ať už se jedná o nešťastné naražení prstu na noze, anebo na ruce, které bývá typické pro míčové sporty nebo horolezce. Samo zhmoždění je výrazně bolestivé, ale při větším nárazu se mohou zlomit také kůstky prstu nebo poškodit kloubní pouzdra a drobné vazy. V takovém případě prst obvykle zmodrá, oteče a došlap na nohu nebo jakákoli hybnost prstu nejsou přes bolest možné, tehdy je na čase vyhledat odbornou pomoc,“ uvedla hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Domácí samoléčba

Lékař po stanovení diagnózy distorze (podvrtnutí) kloubu nebo zlomeniny kostí doporučí pacientovi domácí klid a polohovat končetinu tak, aby co nejméně otékala. „Organismus má tzv. samoreparační mechanismy, díky kterým se dokáže vyléčit sám, proto lékaři obvykle udávají ‚pouze‘ tipy na režimní opatření. Proti otokům je dobré ležet s nohou vyvýšenou nad úroveň srdce a od bolesti alespoň krátkodobě uleví studené obklady, klidně z mražené zeleniny, nemáte-li speciální gelové sáčky z lednice. Lékař může také předepsat preparát na podporu vstřebávání modřin. Taková rekonvalescence ale obvykle trvá i mnoho týdnů,“ vysvětlila Iva Bílková.

Fit do pěti dní

Rentgen Moničina palce vyloučil zlomeninu, přesto byla kvůli bolesti vyřazena z běžných činností a příliš dlouhou pracovní neschopnost si nemohla dovolit. „Urychlit proces hojení na buněčné úrovni dokážeme v moderní fyzioterapii pomocí včasné aplikace fokusované rázové vlny. Jedná se o technologii fokusované rázové vlny se speciálním aplikátorem, který cílí své elektromagnetické rázy na tkáně a podněcuje jejich přirozenou regeneraci. Pacientka byla ošetřena v krátké době po úrazu a hned po první aplikaci popsala snížení citlivosti palce o polovinu. Zároveň byla schopna většího pohybového rozsahu v kloubu, který už nebyl doprovázen tak silnou bolestí. Po třech aplikacích fokusované rázové vlny v průběhu pěti dnů byla pacientka bez známek potíží,“ popsala Iva Bílková.

Rentgen nevidí všechno

Fokusovanou rázovou vlnu je podle fyzioterapeutky vhodné aplikovat v raných fázích hojení rány, čím dřív, tím rychlejší bude návrat k běžnému fungování. Rentgenové vyšetření (RTG) není pro zahájení léčby nutné. „V mnoha fyzioterapeutických ordinacích už disponují ultrazvuky, které oproti RTG záření nejsou invazivní a dokáží odhalit jak zlomeninu kosti, tak i stav vazů a kloubních pouzder. Pokud fyzioterapeut při vyšetření zjistí zranění, které vyžaduje fixaci kostí, obvykle doporučí pacientovi snímatelnou pevnou ortézu nebo jiný způsob fixace vhodný pro drobné klouby prstů, aby mohla aplikace fokusované rázové vlny nadále pokračovat. Každé ošetření zakončujeme aplikací lymfatického kinesiotapu, který přispívá k redukci otoku a hematomu. Jinými slovy léčba probíhá i v době mezi jednotlivými aplikacemi rázové vlny, kdy je pacient doma nebo v práci. Naopak fixace končetiny v pevné sádře či sádrové dlaze by takovou regeneraci znemožnila,“ podotkla Iva Bílková.