Táňa Tkadlecová a Bohdana Kolínková vytvořily kolekci NeFolklór

Značka Ex Privata Industria (EPI) se pomalu, ale jistě dostává do širšího povědomí. Jde o  precizně zpracovanou pomalou, elegantní, nekomplikovanou a pohodlnou módu. Ten, kdo byl pozorný, mohl tu a tam zahlédnout nějaký kousek na promenádě v Karlových Varech, když se konal tradiční mezinárodní filmový festival. Byly z řady, která by se dala také charakterizovat jako „velká odpolední pro léto“, i když dress code takový termín nezná.

Ex Privata Industria nevznikla náhodou, ale z přesvědčení, že je nutné podpořit na pomezí Moravy a Slovenska místní pracovní trh.  Samotná rázovitá krajina Bílých Karpat dříve poskytovala celou řadu pracovních příležitostí, ale časy se mění. Někde již lidskou práci zcela nahradily stroje, jinde podnikatelé nastavily směnný provoz, ve kterém maminky s malými dětmi nemohou pracovat. Najít místo na zkrácený úvazek je pro ně většinou jen nenaplněné vroucné přání. Táňa Tkadlecová a Bohdana Kolínková se to však rozhodly změnit!

Protože si tento kraj zachoval lidové zvyky a tradice, které také náležitě ctí, uvědomily si zakladatelky značky, že mají inspiraci přímo před sebou. Založily malou šicí dílnu v obci Štítná nad Vláří a vytvořily  kolekci NeFolklór, kterou stále inovují.  Není tedy divu, že neuniká pozornosti těch, kteří upřednostňují  lokální kvalitu. Nápad čerpající z našich vlastních pramenů bývá ten nejcennější, ale bez osobní odvahy a odhodlání by to také nešlo. Firma se v regionu Valašskoklobucko zařadila mezi úspěšné start-upy a již v roce 2021 získala speciální cenu v soutěži Můj první milion Zlínského kraje za udržitelný rozvoj i díky neotřelému přístupu.

„V současné době spolupracujeme s vyučenými švadlenami, kterým nabízíme zkrácené úvazky,“ potvrzuje manažerka Táňa Tkadlecová. „Lokálně zajišťujeme tkané etikety, nášivky, potisk v ekologické tiskárně, grafické zpracování i veškeré papírové komponenty,“ doplňuje  informace designérka Bohdana Kolínková a její slova rozhodně potvrzují odpovědný přístup firmy, o kterém se můžete přesvědčit i vy. Ex Privata Industria vytváří vlastní kolekce, ale zabývá se také sériovou zakázkovou tvorbou a můžete si být jistí, že upřednostňuje látky s českým, případně evropským původem.