Znáte uzený solný květ? Ocení ho především milovníci grilování
Výjimečná, úžasná, tradiční a v té největší kvalitě. To je mallorská sůl Flor de Sal d' Es Trenc. Seznamte se s „uzeným“ solným květem, který je velmi oblíbený mezi milovníky grilování a je skvělý i na přípravu marinád. Grilovací sezóna budiž zahájena.
Solný květ vyniká svou křupavostí a lehce nasládlou chutí. Díky unikátní vlastnosti vytáhne přirozenou chuť pokrmů a rozvine její aroma, takže si můžete vychutnat svoje jídlo na maximum.
Uzený solný květ se vyrábí šetrným studeným zauzením, pomocí kouře z bukového dřeva, které trvá až sedm dní. Díky tomu má tato sůl přirozeně kouřovou chuť a jantarovou barvu. Uzený solný květ se skvěle hodí na grilované pokrmy a na zjemnění polévek a do marinád.
A proč je solný květ FLOR DE SAL D´ES TRENC tak výjimečný?
V oblasti chráněného přírodního parku Salinas d´Es Trenc vzniká díky neopakovatelnému mikroklimatu jedna z nejkvalitnějších solí na světě. Sbírá se od května do září, kdy jsou podmínky kolem zdejších solných kanálů ideální: ranní mlhy, hřejivé slunce a osvěžující vítr na povrchu salin tvoří solné krystalky, jakýsi tenký solný led. Ten se ručně sbírá do proutěných košů a pak se na slunci nechává uschnout, čímž vznikají typické vločky, kterým se říká solný květ. Ten je výjimečně křupavý a díky jemně nasládlé chuti i výjimečně dobrý. Pro své vlastnosti je tato sůl ceněná šéfkuchaři a gurmány po celém světě, díky absenci jakýchkoliv přídatných látek zvýrazňuje přirozenou chuť pokrmů.
Panenská mallorská sůl je 100 % přírodní, nerafinovaná a oproti běžné mořské soli obsahuje až 20x více hořčíku. Najdete v ní na 80 minerálních a stopových prvků, obsah samotného chloridu sodného je však velmi nízký – díky těmto unikátním vlastnostem je FLOR DE SAL D’ES TRENC vhodná i pro ty, koho trápí vysoký krevní tlak a další kardiovaskulární problémy.
BIO solný květ d' Es Trenc – SMOKED 90 g / 259 Kč
Máte rádi grilování? Pak by uzený solný květ neměl chybět ani ve vaší kuchyni. Vyrábí se šetrným studeným zauzením pomocí kouře z bukového dřeva, které trvá až sedm dní. Díky tomu má tato sůl přirozeně kouřovou chuť a jantarovou barvu. Perfektně se hodí na grilované pokrmy a na zjemnění polévek a do marinád.
Použití: Solný květ se používá až na dochucení naservírovaného jídla, v závěru vaření, nebo do marinád.
Složení: Solný květ 100% BIO uzený, bukový kouř.
Recept na Steak s uzeným solným květem/2 porce
- 2 steaky z vyzrálého hovězího masa (rib eye steak)
- panenská mořská sůl Natural Mallorca
- olej
- uzený solný květ Natural Mallorca
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce majonézy
Chimichurri s uzeným solným květem Natural Mallorca
- 1 svazek hladkolisté petržele
- 1 chilli paprička
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce limetové šťávy z 1/2 limety
- 40 ml červeného vinného octa
- 150 ml extra panenského olivového oleje
- 1/4 lžičky uzeného solného květu
- čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup:
- Maso posolte z obou stran panenskou mořskou solí. Tím dojde ve svalovině k rozprostření soli a „zakonzervování“ vláhy, díky které bude steak maximálně šťavnatý a „křupavý". Chce to ale čas, proto je potřeba udělat to ideálně den nebo alespoň půl dne předem. Pak ho zabalte a uložte do lednice v zóně s 0°– 2°C. Pokud čas nemáte, maso nesolte, jen ho osušte. Než budete maso grilovat, nechte ho temperovat na pokojovou teplotu.
- Ideálně půl dne předem si připravte chimichurri salsu, aby se stihla rozvonět. Nakrájejte petrželku, nasekejte chilli a česnek bez vnitřního klíčku nadrobno a smíchejte se všemi odměřenými ingrediencemi v zelenou „omáčku“.
- Maso osušte papírovou utěrkou z obou stran a potřete ho olejem. Rozehřejte pánev nebo gril a opékejte steak tak dlouho, dokud nebudete spokojení.
- Maso pak nechte odpočinout pod alobalem, který na několika místech protrhněte, aby se nezapařilo. Maso jednou během odpočinku otočte. Pak ho nakrájejte na tenké plátky, osolte uzeným solným květem, opepřete a servírujte s trochou majonézy a chimichurri salsou.
K dostání na www.naturalmallorca.cz
Kromě kompletní nabídky Solného květu zde najdete také ručně vyráběné české mlýnky přímo pro Natural Mallorca, kampotský pepř nebo výběrový olivový olej Azada.