Voňavé výšiny: Čajové umění s Emirates
U příležitosti Mezinárodního dne čaje, který připadá na 21. května, připomíná společnost Emirates blahodárné účinky, ale i dokonalý čajový servis na palubách svých letadel. Společnost jej svým pasažérům servíruje na letech do 140 destinací po celém světě a je svědkem rostoucí obliby a spotřeby tohoto nápoje.
Vůně čaje s výhledem do oblak
Každoročně společnost Emirates svým pasažérům uvaří více než 33 milionů šálků čaje, a to jak na palubě, tak v saloncích Emirates po celém světě. Spotřeba čaje totiž díky oblibě wellness a zdravého životního stylu pasažérů v posledních letech vzrostla o více než 10 %.
Emirates nabízí výběr 12 příchutí a směsí s nesčetným množstvím zdraví prospěšných a blahodárných účinků pro tělo i mysl. Výběr zahrnuje tradiční Earl Grey, který dodá energii, ale i jemné květy čistého heřmánku s uklidňujícími účinky na žaludek, Sencha Green Extra Special s antioxidačními účinky, a rovněž směs kurkumy, kokosu a vanilky – relaxační čaj s protizánětlivými vlastnostmi, přírodní zelený čaj a cejlonský černý čaj, marockou mátu pro podporu trávení, energizující snídaňový čaj a konečně směs Emirates Signature Blend – exkluzivní mistrovský čaj složený z měsíčku, světlice barvířské, růže, tónů mandlí a zázvoru, tedy chutí a vůní reprezentující Spojené arabské emiráty (SAE).
Povznášející wellness vůně
Nejoblíbenějším čajem v Emirates First Class je marocký mátový zelený čaj, v Business Class si pasažéři navíc užívají heřmánek a v Economy hraje prim tradiční ceylonský černý čaj. Výhradním partnerem a dodavatelem čajů pro Emirates je společnost Dilmah Tea. Ta vyzdvihuje účinky přírodních čajů, zejména zeleného a černého, které obsahují polyfenoly, jako například katechiny a flavonoidy působící jako antioxidanty a chrání tělo před volnými radikály, které mohou poškodit buňky a přispět tak k chronickým onemocněním. Obsah kofeinu v čaji zvyšuje bdělost, soustředění a koncentraci, ale protože je nižší než v kávě, dodává mírnější a trvalejší přísun energie, aniž by způsoboval nervozitu, což je ideální pro pasažéry cestující přes několik časových pásem. Heřmánkový čaj má naopak mírně sedativní vlastnosti, což může podpořit cestující, kteří na dlouhých cestách potřebují spát. Některé bylinné čaje, jako je máta peprná, mohou zase napomáhat trávení a zmírňovat příznaky, jako je nadýmání a nevolnost.
Čaj z rukou profesionálů
Podávání čaje považuje Emirates za rituál, který vyžaduje soustředění a péči. Palubní personál proto absolvuje speciální kurz, kde se dozví nejen o původu čaje Dilmah, ale také se seznámí s jedinečnými chutěmi, naučí se uvařit dokonalý šálek čaje i vylepšit jeho chuť pomocí řady přísad – čerstvé máty, medu či citronu. Ve First Class je pasažérům nabízena přírodní superpotravina, med lokálně produkovaný značkou April ze SAE. Zde si čaj vychutnají z šálku z jemného kostního porcelánu značky Royal Doulton.
Kvalita vody používané k výrobě čaje je pravidelně sledována a společnost Emirates zajišťuje, že nádrže na vodu a zařízení používaná pro přepravu a zásobovací potrubí poskytují dokonalou vodu díky pravidelné dezinfekci, údržbě a kontrolám.
Palubní personál se rovněž vzdělává v párování čaje a jídla. Například se zeleným čajem perfektně ladí mořské plody, měkké sýry či sushi, s černým čajem pak hovězí, zvěřina, sladké dezerty nebo tvrdé sýry. Květinové čaje, jako je třeba heřmánkový, jsou zase dobře dohromady s pokrmy, které mají citrusový profil, jako třeba veganská novinka Emirates – cuketový koláč.
Ponořte se do historie Emirates a Dilmah Tea
Před více než třiceti lety uzavřela Emirates partnerství s rodinnou firmou Dilmah Tea ze Srí Lanky, která zahájila produkci v roce 1985. Jedná se o první čajovou značku na světě, která je současně vlastněna samotným výrobcem, kde se čaj kultivuje, ručně sbírá a balí v místě jeho původu, díky čemuž si zachová svoji přirozenou lahodnou chuť a firmu staví do bezkonkurenční pozici jednoho z nejkvalitnějších producentů čajů na světě.
Čajové plantáže Dilmah se rozkládají uprostřed úchvatných výhledů na vodopády, tyčící se vrcholky hor a svěží krajinu a produkují výjimečně kvalitní cejlonský čaj. Tento čaj se vyrábí z nejkvalitnějších čajových lístků na nedotčených plantážích v nejvyšších nadmořských výškách a jeho jedinečné vlastnosti a chuť jsou dány bohatou biologickou rozmanitostí pralesa, který ho obklopuje. Čajové lístky se ručně sbírají v centrálních kopcích Srí Lanky, suší se, svinují, fermentují a vypalují, aby tak vznikl čaj s vytříbenou vůní, chutí a strukturou. Čistota čaje Dilmah vedla zakladatele Merrilla Fernanda k tomu, že mu přezdívá „dar přírody“.
Historie čaje
Původ čaje sahá tisíce let do starověké Číny. Podle legend a historických zpráv začíná příběh čaje u čínského císaře Šen-nunga, který vládl kolem roku 2737 před naším letopočtem. Jednoho dne, když seděl pod stromem, spadly lístky ze stromu do hrnce s vařící vodou a vytvořily voňavý nápoj. Císař byl vůní zaujat a rozhodl se tento nápoj ochutnat a zjistil, že je osvěžující a lahodný. Dle tohoto mýtu je tento náhodný objev často považován za původ pití čaje.
Pěstování a konzumace čaje se postupně rozšířily po sousedních zemích. Čaje si získaly oblibu jak pro své blahodárné a povzbuzující účinky, tak naopak i díky uklidňujícím a meditačním vlastnostem. Nakonec se díky obchodu a objevování dostal i do dalších částí světa. Arabští obchodníci přivezli čaj na Blízký východ a do severní Afriky, kde byl nadšeně přijat a přizpůsoben regionálním chutím. Odtud se obchodními cestami dostal do Evropy a v 17. století si získal oblibu mezi místní aristokracií. Britská Východoindická společnost sehrála významnou roli při představování čaje v západním světě a v mnoha zemích se stal každodenním a nepostradatelným nápojem.
Pět tipů pro dokonalou přípravu domácího čaje:
- Vyberte si kvalitní čaj, například Dilmah, vyrobený tradičním řemeslným způsobem, protože čaj balený přímo u zdroje si zachová svou čerstvost a čistotu.
- Pro zachování čerstvosti uchovejte čaj v čisté, suché a vzduchotěsné nádobě bez zápachu. Tuto nádobu skladujte na chladném a suchém místě, pokud možno přímo v chladničce.
- Používejte konvici bez vodního kamene a usazenin a naplňte ji filtrovanou nebo pramenitou vodou po požadovanou úroveň. Čerstvou vodu převařte na 100 °C. Nikdy vodu znovu nevařte, protože plynný oxid uhličitý, který je ve vodě přítomen, ovlivňuje kyselost, která hraje rozhodující roli při ionizaci čajových polyfenolů a ovlivní chuť a obsah kofeinu.
- Čaj louhujte 2–5 minut a míchejte, aby se jeho chuť mohla rozvinout.
- Pokud máte rádi slazený čaj, použijte med. Pro další vylepšení čaje můžete využít čerstvé lístky máty, zázvor, citron, citronovou trávu, kardamom či teplé mléko. Bílý čaj, zelený čaj a čaj oolong si však nejlépe vychutnáte bez mléka a cukru.