Tipy na vegetariánské pokrmy od Miele vás nezklamou

Bezmasé pokrmy se stávají stále oblíbenější součástí našich jídelníčků. Vyzkoušejte tři recepty z kuchařky Miele, která je určena především majitelům domácích konvektomatů, spojujících v sobě to nejlepší z parních a pečicích trub. Kombinovaná příprava využívající vlhkost a suchý ohřev přináší perfektní výsledky zejména při pečení. Výtečné vegetariánské pokrmy vás o kvalitách domácích konvektomatů Miele zcela jistě přesvědčí!

Zeleninové suflé (4 porce)

Ingredience:

Na květákovou hmotu:

  • 500 g květáku | na růžičky
  • 4 vejce, velikost M
  • sůl
  • pepř
  • mletý muškátový oříšek
  • 1 PL másla na formičky

Na omáčku:

  • 2 šalotky nasekané na kostičky
  • 20 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 20 ml suchého bílého vína
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 100 g smetany
  • pepř

Na ozdobení:

  • 1 PL nasekané petrželky

Postup:

  1. Květák vložíme do napařovací misky s perforovaným dnem a připravujeme podle 1. kroku přípravy.
  2. Květák necháme vychladnout a rozmixujeme. Oddělíme žloutek od bílku a bílek si necháme na později. Žloutek vmícháme do květákové hmoty a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  3. Z bílku vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do květákové hmoty.
  4. Formičky na suflé vymažeme tukem, naplníme hmotou a připravujeme podle 2. kroku přípravy.
  5. V hrnci osmahneme šalotku na másle. Přidáme pšeničnou mouku a zalijeme
  6. bílým vínem. Se zeleninovým vývarem umícháme do hladka, vmícháme smetanu a ochutíme solí a pepřem.
  7. Zeleninové suflé podáváme na talíři zalité omáčkou a ozdobené petrželkou.

Nastavení:

1. krok přípravy

Provozní způsoby: Příprava v páře

Teplota: 100 °C

Doba přípravy: 14 minut

2. krok přípravy

Provozní způsoby: Příprava v páře

Teplota: 90 °C

Doba přípravy: 15–18 minut

Tipy: Místo květáku můžeme použít brokolici nebo mrkev. Jako náhradu za formičky na suflé můžeme použít vhodné šálky.

 

Pečené sýrové knedlíky (4 porce)

Ingredience:

  • 500 ml mléka, 3,5 % tuku
  • 150 g najemno nakrájené cibule
  • 20 g másla
  • 500 g housek nakrájených na kostky
  • 2 vařené brambory
  • 250 g výrazného sýru typu Pinzgauer nebo
  • Appenzeller, nakrájeného na kostky
  • 4 vejce, velikost M
  • ½ svazku petrželky (à 30 g), najemno nasekané
  • sůl
  • pepř
  • mletý muškátový oříšek
  • 2 PL přepuštěného másla

Postup:

  1. Mléko ohřejeme na varné desce. Cibuli orestujeme na másle. Houskové kostky dáme do velké mísy, přelijeme mlékem a necháme táhnout.
  2. Brambory nastrouháme.
  3. Po vychladnutí houskové hmoty do ní přidáme kostky sýru, cibuli, vejce, petrželku a brambory a vše dobře promícháme. Vlhkýma rukama vytvarujeme koule à 100 g a zploštíme je.
  4. Pekáč Miele Gourmet dáme do ohřevného prostoru. Spustíme automatický program nebo předehřejeme podle manuálních nastavení.
  5. Přepuštěné máslo dáme do pekáče Gourmet a připravujeme podle průběhu programu nebo 2. kroku manuálních nastavení.
  6. Jakmile je přepuštěné máslo horké, vložíme knedlíky do pekáče Gourmet a pečeme podle 3. kroku manuálních nastavení. Sýrové knedlíky obrátíme a dopečeme podle 4. kroku přípravy.

Nastavení:

Automatický program

Těstoviny | Pečené sýr. knedlíky

Doba trvání programu: 29 minut

Úroveň: 1

Manuálně

Nastavit přes Vlastní programy:

Předehřátí 1

Provozní způsoby: Horký vzduch plus

Teplota: 210 °C

Předehřátí: Zap.

Úroveň: 1

2. krok přípravy

Provozní způsoby: Kombi + hor./ spodní

pečení

Teplota: 210 °C

Doba přípravy: 5 minut

3. krok přípravy

Provozní způsoby: Kombi + hor./ spodní

pečení

Teplota: 210 °C

Vlhkost: 100 %

Doba přípravy: 7 minut

Přílohy a zelenina

4. krok přípravy

Provozní způsoby: Kombi + hor./ spodní

pečení

Teplota: 210 °C

Vlhkost: 100 %

Doba přípravy: 7 minut

 

Dýňové risotto

6 porcí

Ingredience:

  • 300 g rýže na risotto (typu Arborio, Carnaroli)
  • 60 g másla
  • 2 stroužky česneku, pokrájeného na jemné kostičky
  • 1 malá cibule, pokrájená na jemné kostičky
  • 70 ml bílého vína
  • 625 ml zeleninového vývaru
  • 500 g dýňové dužiny, pokrájené na kostky o velikosti cca 1 cm
  • kůra z 1 citrónu
  • 20 g čerstvého oregana, najemno nasekaného
  • 75 g čerstvých špenátových listů
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • 70 g mascarpone
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Rýži, máslo, česnek, cibuli, bílé víno, zeleninový  vývar, dýni a kůru z citronu vložíme do napařovací misky s plným dnem. Spustíme automatický program nebo připravujeme podle 1. kroku přípravy manuálních nastavení.
  2. Špenát, parmazán a mascarpone vmícháme do rýže.
  3. Automatický program: Připravíme podle automatického programu.
  4. Manuálně: Přípravu dokončíme podle 2. kroku přípravy. Před podáváním dochutíme solí a pepřem.

Nastavení:

Automatický program

Rýže | Kulatá rýže | Dýňové rizoto

Doba trvání programu: 20 minut

Manuálně

1. krok přípravy

Provozní způsob: Příprava v páře

Teplota: 100 °C

Doba přípravy: 19 minut

2. krok přípravy

Provozní způsob: Příprava v páře

Teplota: 100 °C

Doba přípravy: 1 minuta

Náš skvělý tip:

V kombinované parní troubě (DGC) od Miele získáte skutečně multifunkčního pomocníka a spolehlivého parťáka pro vaše kuchařské výzvy. Využít totiž můžete potenciálu plnohodnotné parní a pečicí trouby i kombinovaného přístroje v jednom a tak mimo jiné významně ušetřit prostor v kuchyni. Konvektomaty Miele (záleží na modelu) disponují např. rovnoměrným rozdělováním páry díky systému DualSteam, možností kombinované přípravy, automatickou přípravou menu, automatickým udržováním teploty, nerezovým ohřevným prostorem s povrchem PerfectClean, bezdrátovým pokrmovým teploměrem nebo motorickým výsuvným ovládacím panelem se SoftClose. Skvěle si poradí nejen s přípravou masa, ryb, zeleniny, příloh nebo dezertů, ale také s rozmrazováním, ohříváním, blanšírováním, zavařováním, sušením ovoce, kynutím těsta, sterilizováním zavařovacích sklenic i samotným zavařováním. Skuteční fajnšmekři pak uvítají možnost přípravy menu mimořádně šetrnou metodou sous-vide.

Přístroj vhodný právě pro vaši domácnost si můžete vybrat na stránkách Miele.