Tipy na vegetariánské pokrmy od Miele vás nezklamou
Bezmasé pokrmy se stávají stále oblíbenější součástí našich jídelníčků. Vyzkoušejte tři recepty z kuchařky Miele, která je určena především majitelům domácích konvektomatů, spojujících v sobě to nejlepší z parních a pečicích trub. Kombinovaná příprava využívající vlhkost a suchý ohřev přináší perfektní výsledky zejména při pečení. Výtečné vegetariánské pokrmy vás o kvalitách domácích konvektomatů Miele zcela jistě přesvědčí!
Zeleninové suflé (4 porce)
Ingredience:
Na květákovou hmotu:
- 500 g květáku | na růžičky
- 4 vejce, velikost M
- sůl
- pepř
- mletý muškátový oříšek
- 1 PL másla na formičky
Na omáčku:
- 2 šalotky nasekané na kostičky
- 20 g másla
- 20 g hladké mouky
- 20 ml suchého bílého vína
- 100 ml zeleninového vývaru
- 100 g smetany
- pepř
Na ozdobení:
Postup:
- Květák vložíme do napařovací misky s perforovaným dnem a připravujeme podle 1. kroku přípravy.
- Květák necháme vychladnout a rozmixujeme. Oddělíme žloutek od bílku a bílek si necháme na později. Žloutek vmícháme do květákové hmoty a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Z bílku vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do květákové hmoty.
- Formičky na suflé vymažeme tukem, naplníme hmotou a připravujeme podle 2. kroku přípravy.
- V hrnci osmahneme šalotku na másle. Přidáme pšeničnou mouku a zalijeme
- bílým vínem. Se zeleninovým vývarem umícháme do hladka, vmícháme smetanu a ochutíme solí a pepřem.
- Zeleninové suflé podáváme na talíři zalité omáčkou a ozdobené petrželkou.
Nastavení:
1. krok přípravy
Provozní způsoby: Příprava v páře
Teplota: 100 °C
Doba přípravy: 14 minut
2. krok přípravy
Provozní způsoby: Příprava v páře
Teplota: 90 °C
Doba přípravy: 15–18 minut
Tipy: Místo květáku můžeme použít brokolici nebo mrkev. Jako náhradu za formičky na suflé můžeme použít vhodné šálky.
Pečené sýrové knedlíky (4 porce)
Ingredience:
- 500 ml mléka, 3,5 % tuku
- 150 g najemno nakrájené cibule
- 20 g másla
- 500 g housek nakrájených na kostky
- 2 vařené brambory
- 250 g výrazného sýru typu Pinzgauer nebo
- Appenzeller, nakrájeného na kostky
- 4 vejce, velikost M
- ½ svazku petrželky (à 30 g), najemno nasekané
- sůl
- pepř
- mletý muškátový oříšek
- 2 PL přepuštěného másla
Postup:
- Mléko ohřejeme na varné desce. Cibuli orestujeme na másle. Houskové kostky dáme do velké mísy, přelijeme mlékem a necháme táhnout.
- Brambory nastrouháme.
- Po vychladnutí houskové hmoty do ní přidáme kostky sýru, cibuli, vejce, petrželku a brambory a vše dobře promícháme. Vlhkýma rukama vytvarujeme koule à 100 g a zploštíme je.
- Pekáč Miele Gourmet dáme do ohřevného prostoru. Spustíme automatický program nebo předehřejeme podle manuálních nastavení.
- Přepuštěné máslo dáme do pekáče Gourmet a připravujeme podle průběhu programu nebo 2. kroku manuálních nastavení.
- Jakmile je přepuštěné máslo horké, vložíme knedlíky do pekáče Gourmet a pečeme podle 3. kroku manuálních nastavení. Sýrové knedlíky obrátíme a dopečeme podle 4. kroku přípravy.
Nastavení:
Automatický program
Těstoviny | Pečené sýr. knedlíky
Doba trvání programu: 29 minut
Úroveň: 1
Manuálně
Nastavit přes Vlastní programy:
Předehřátí 1
Provozní způsoby: Horký vzduch plus
Teplota: 210 °C
Předehřátí: Zap.
Úroveň: 1
2. krok přípravy
Provozní způsoby: Kombi + hor./ spodní
pečení
Teplota: 210 °C
Doba přípravy: 5 minut
3. krok přípravy
Provozní způsoby: Kombi + hor./ spodní
pečení
Teplota: 210 °C
Vlhkost: 100 %
Doba přípravy: 7 minut
Přílohy a zelenina
4. krok přípravy
Provozní způsoby: Kombi + hor./ spodní
pečení
Teplota: 210 °C
Vlhkost: 100 %
Doba přípravy: 7 minut
Ingredience:
- 300 g rýže na risotto (typu Arborio, Carnaroli)
- 60 g másla
- 2 stroužky česneku, pokrájeného na jemné kostičky
- 1 malá cibule, pokrájená na jemné kostičky
- 70 ml bílého vína
- 625 ml zeleninového vývaru
- 500 g dýňové dužiny, pokrájené na kostky o velikosti cca 1 cm
- kůra z 1 citrónu
- 20 g čerstvého oregana, najemno nasekaného
- 75 g čerstvých špenátových listů
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- 70 g mascarpone
- sůl
- pepř
Postup:
- Rýži, máslo, česnek, cibuli, bílé víno, zeleninový vývar, dýni a kůru z citronu vložíme do napařovací misky s plným dnem. Spustíme automatický program nebo připravujeme podle 1. kroku přípravy manuálních nastavení.
- Špenát, parmazán a mascarpone vmícháme do rýže.
- Automatický program: Připravíme podle automatického programu.
- Manuálně: Přípravu dokončíme podle 2. kroku přípravy. Před podáváním dochutíme solí a pepřem.
Nastavení:
Automatický program
Rýže | Kulatá rýže | Dýňové rizoto
Doba trvání programu: 20 minut
Manuálně
1. krok přípravy
Provozní způsob: Příprava v páře
Teplota: 100 °C
Doba přípravy: 19 minut
2. krok přípravy
Provozní způsob: Příprava v páře
Teplota: 100 °C
Doba přípravy: 1 minuta
Náš skvělý tip:
V kombinované parní troubě (DGC) od Miele získáte skutečně multifunkčního pomocníka a spolehlivého parťáka pro vaše kuchařské výzvy. Využít totiž můžete potenciálu plnohodnotné parní a pečicí trouby i kombinovaného přístroje v jednom a tak mimo jiné významně ušetřit prostor v kuchyni. Konvektomaty Miele (záleží na modelu) disponují např. rovnoměrným rozdělováním páry díky systému DualSteam, možností kombinované přípravy, automatickou přípravou menu, automatickým udržováním teploty, nerezovým ohřevným prostorem s povrchem PerfectClean, bezdrátovým pokrmovým teploměrem nebo motorickým výsuvným ovládacím panelem se SoftClose. Skvěle si poradí nejen s přípravou masa, ryb, zeleniny, příloh nebo dezertů, ale také s rozmrazováním, ohříváním, blanšírováním, zavařováním, sušením ovoce, kynutím těsta, sterilizováním zavařovacích sklenic i samotným zavařováním. Skuteční fajnšmekři pak uvítají možnost přípravy menu mimořádně šetrnou metodou sous-vide.
Přístroj vhodný právě pro vaši domácnost si můžete vybrat na stránkách Miele.