Oslavte Valentýna dezertem i výtečnou kávou
Blíží se svatý Valentýn, svátek všech zamilovaných a vy jistě přemýšlíte, čím svoji drahou polovičku v tento výjimečný den překvapíte. Držte se přísloví, že láska prochází žaludkem a připravte milované osobě výtečný dezert, ke kterému se perfektně hodí lahodná káva, jež rázem provoní celý byt. Vychutnejte si sladké dobroty, jejichž je káva součástí nebo si je zkrátka dopřejte v doprovodu vašeho oblíbeného espressa. Uvidíte, že vaše oslava lásky bude rázem ještě o něco sladší.
Makronky podle cukrářky Ivety Fabešové
Pokud milujete pečení a neodradí vás ani složitější recept, pak je pro vás sladké opojení v podobě francouzských makronek jako stvořené. Naplno si je vychutnáte v přítomnosti nejmilovanější osoby a se šálkem oblíbené kávy. Kdyby se vám do přípravy makronek nechtělo, ale rádi byste je ochutnali, můžete si na tuto sladkou pochoutku zajít do kavárny Ivety Fabešové ve Werichově vile a dát si k nim výtečnou kávu L´OR.
Ingredience
- na 20 porcí o průměru 4 cm
- 333 g moučkového cukru
- 333 g mandlové mouky
- 90 g vody
- 333 g cukru krupice
- 2x 122 g bílků
- 4 g červeného práškového barviva
Postup:
Do mísy prosejte moučkový cukr s mandlovou moukou. Vodu a cukr vařte v rendlíku na teplotu 118 -121°C. Mezitím začněte šlehat bílky. Sirup požadované teploty přilijte ke šlehajícím se bílkům. Vyšlehejte do hustého sněhu a přidejte barvivo. Polovinu sněhu zamíchejte do prosáté směsi. Přidejte bílky, zamíchejte a následně přidejte zbytek sněhu. Těsto by mělo mít konzistenci lávy. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem makronky o průměru 4 cm. Dlaní poklepejte plech ze spodu na každém rohu, aby si nastříkaná směs sedla. Nechte zaschnout cca hodinu, hmota se nesmí lepit na prsty. Pečte při 130 °C asi 13 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout na plechu.
Čokoládová náplň:
- 364 g hořké čokolády 67%
- 364 g smetany ke šlehání
- 20 g invertního (tekutého) cukru
- 110 g másla (pokojové teploty)
Postup:
Čokoládu rozpustíme, smetanu ke šlehání s invertním cukrem nahřejeme a poté emulzujeme s čokoládou pomocí ponorného mixéru. Přidáme máslo zahřáté na 37 °C a opět emulzujeme. Následně necháme zchladit. Poté naneste krém pomocí cukrářského sáčku na plochou stranu kolečka makronky tak, aby po obvodu zůstal volný pruh. Přilepte druhé kolečko makronky.
Kávový cheesecake
Všemi oblíbený cheesecake dobře známe v jeho klasické podobě. Zkuste tradiční recept ale pro tentokrát trochu ozvláštnit a připravte si tento dezert s příchutí vytříbené kávy L’OR. Buďte si jisti, že vás nezklame a jeho dokonalá chuť učaruje nejen vám, ale zamiluje si ho i osoba, na které vám tolik záleží.
Ingredience
- 200 g kakaových sušenek
- 75 g másla
- 500 g mascarpone
- 2 vejce
- 120 ml kávy L’OR ESPRESSO PROFONDO LUNGO 8
- 120 g cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 80 g mléčné čokolády
- 80 ml smetany ke šlehání
Postup:
Rozdrťte kakaové sušenky najemno, spojte se změklým máslem a namačkejte do dortové formy. V míse promíchejte cukr, mascarpone, dvě vejce a vanilkový extrakt. Připravte si 120 ml kávy L’OR ve svém kávovaru Nespresso® a nechte vychladnout. Směs vyšlehejte do hladka a přidejte 120 ml vychladlé kávy. Náplň dobře promíchejte a vlijte do dortové formy na připravený korpus. Cheesecake vložte do trouby a pečte při teplotě 170 °C přibližně 40 minut až hodinu. Po vyjmutí z trouby si připravte polevu. Na mírném plamenu nechte rozehřát mléčnou čokoládu spolu se smetanou ke šlehání. Vzniklou čokoládovou polevu rozetřete na upečený dort a nechte nejlépe do druhého dne vychladit v lednici.
Kávové tiramisu
V jednoduchosti je krása. Připravte si valentýnský recept pro skutečné milovníky kávy, který máte hotový během pár minut. Ušetřený čas tak můžete věnovat jeden druhému a oslavě vaší lásky. malin
Ingredience
- 50 g křehkých sušenek
- 20 ml mleté kávy L’OR Classique
- 2 ks vejce
- 150 g mascarpone
- 2 lžičky cukru
- miska čerstvých malin na dozdobení
Postup:
Najemno rozdrťte křehké sušenky a připravte si šálek kávy L’OR z mleté kávy L’OR Classique. Do sklenic vsypte polévkovou lžíci drcených sušenek a přidejte jednu čajovou lžičku kávy L’OR. Ušlehejte žloutky s cukrem, přidejte mascarpone a vyšlehejte v hladký krém. Z bílků ušlehejte sníh a přidejte ke žloutkům s mascarpone. Vrstvu hotového krému pomocí zdobícího sáčku naneste na drcené sušenky. Přidejte další polévkovou lžíci sušenek, čajovou lžičku kávy a další vrstvu krému. Vsypte poslední lžičku sušenek dozdobte čerstvými malinami.