Pohankové rizoto je vhodné i pro kojící maminky

Mrkev podporuje u kojících žen laktaci. Proto je dobré ji zařazovat denně do svého jídelníčku, a to jak čerstvou, tak jako součást teplých pokrmů. Ideálně tak doplní například toto výživné pohankové rizoto. A nezapomeňte do rizota přidat drcený kmín. Jak je známo, kmín, fenykl, anýz a některé další koření pomáhá k lepšímu trávení a podpoří tak lepší průchodnost stravy i u miminka bez zatížení jeho křehkého trávicího traktu.

Co se týče celeru, jde o známý alergen. Jeho řapíkatá verze je o něco jemnější. Přidávejte rizikové potraviny postupně do svého jídelníčku a pozorujte, jak na ni miminko reaguje. Tepelná úprava pomáhá tato rizika eliminovat. Stejně tak může vajíčko některé miminko trochu nadýmat a některé miminko na něj nebude reagovat vůbec. O to lépe pro vás – vejce je zásobárna cenných živin a vitaminů.

Suroviny na 2 porce:

  • 1 velká BIO mrkev nebo 2 menší
  • 1 řapík celeru
  • 1 střední kořenová petržel
  •  lžíce oleje
  • 170 - 200 g BIO pohanky kroupy PROBIO
  • 1/3 lžičky drceného kmínu
  • Špetka rozdrceného fenyklu
  • Špetka rozdrceného anýzu
  • Sůl
  • Hrst BIO slunečnicových semínek PROBIO
  • Balkánský nebo kozí sýr
  • Petrželka
  • Vejce
  • Ocet

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej. Zeleninu nakrájejte na kostičky a pozvolna opékejte asi 2-3 minuty. Přidejte pohanku, koření, špetku soli a zalijte vodou (asi 360 – 400 ml). Promíchejte a přiklopte.
  2. Pozvolna duste do změknutí.
  3. V hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte trochu octa. Ve vodě udělejte vír a vyklepněte doprostřed vejce. Vařte pozvolna 4 minuty.
  4. Naservírujte na talíř rizoto, vejce, posypejte slunečnicovými semínky, rozdrobeným sýrem a navrch položte vejce. Nakonec ještě posypejte najemno pokrájenou petrželkou.