Polentová placka s jarním salátem a burratou
4 porce
Ingredience:
Polenta
- 180 ml mléka
- 180 ml smetany na vaření
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 snítka tymiánu
- 1 stroužek česneku
- 100 g instantní polenty
- 30 g parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
Salát
- 100 g zelených fazolek
- 4 ředkvičky
- 100 g hrášku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 ½ lžíce bílého vinného octa
- 2 burraty (á 160 g)
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 10 lístků máty
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
- Mléko a smetanu vlijte do rendlíku, přidejte rozmarýn, tymián a oloupaný česnek a zahřívejte až k varu. Vyjměte bylinky a česnek a vsypte polentu. Míchejte, dokud kaše nezhoustne, aby nevznikly hrudky. Osolte a opepřete a vařte za stálého míchání do zhoustnutí, zhruba 5 minut dle druhu polenty. Přidejte strouhaný parmazán a promíchejte. Hlubší plech vyložte potravinářskou fólií a rozetřete na ni rovnoměrně polentovou kaši, aby zchladla. Ztuhne a půjde snadno vyklopit. Plech uložte na 1 hodinu do lednice. V pánvi rozehřejte olej, polentu vyjměte, rozkrojte na čtvrtky a opečte ji z každé strany asi 1 minutu. Fazole krátce povařte ve vroucí osolené vodě a zchlaďte je.
- Na salát očistěte ředkvičky, rozpulte je a každou půlku rozkrájejte na čtvrtiny. Promíchejte s hráškem a fazolemi. Olej prošlehejte s octem, osolte, opepřete a přelijte přes zeleninu. Opečenou polentu podávejte se salátem a polovinou burraty zakápnuté olejem a posypané čerstvě drceným pepřem a lístky máty.
Bezmléčná panna cotta
4 porce
Ingredience:
- 600 ml sójového mléka
- 3 lžíce medu
- 1 vanilka
- 2 cm citronové trávy
- špetka soli
- 5 plátků želatiny
- 1 mango, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce limetové šťávy
- 1 lžička vody
- mistička malin
Postup:
- Do mléka vmíchejte med, vyškrábejte semínka z 1/2 vanilky (zbylé vyškrábejte do misky), přidejte i tobolku, citronovou trávu a sůl a zahřívejte až k varu. Povařte 1 minutu, odstavte a nechte pár minut chladnout. Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat, trvá to zhruba 5 minut. Vymačkejte z ní přebytečnou vodu, vmíchejte do svařeného mléka, rozlijte do čtyř skleniček a uložte do druhého dne do lednice.
- Mango promíchejte s 1 lžící limetové šťávy, vodou a zbylými vanilkovými semínky. V druhé míse promíchejte zbylou limetovou šťávu s malinami.
- Mističky ponořte do teplé vody a opatrně vyklepněte panna cottu na talíř. Kolem rozdělte mango a maliny, nebo ovoce nasypte na panna cottu a podávejte ji ve sklenicích.
Pozn.: Při natáčení pořadu byla dodržena aktuální hygienická opatření v souvislosti s pandemií COVID-19.